donderdag 30 oktober 2008

Sport en commercie vormen koningskoppel

donderdag 07 aug 2008

Sport en commercie vormen al sinds de 19de eeuw een succesvol koppel en de relatie tussen de twee wordt steeds inniger. De aanstaande Olympische Spelen in China tellen 12 hoofdsponsors, waaronder Kodak, Coca-Cola en Lenovo. Kodak was er ook al bij in 1896, toen de eerste moderne Spelen werden georganiseerd.

Het dozijn ondernemingen betaalt voor het sponsorschap gezamenlijk 866 miljoen dollar aan vergoedingen, goederen en diensten. Naast de hoofdsponsors zijn er ruim 50 andere sponsors.

Sport is grensoverschrijdend. Dat wordt geïllustreerd door het aantal voetbalteams in de Britse hoogste divisie, dat in handen is van buitenlanders: 9 van de 20. Een voetbalteam is interessant vanwege de mediarechten die het oplevert; een ander gelukkig huwelijk is dat tussen sport en media. Door de grote bedragen die via media en sponsors omgaan in de sportwereld, kunnen de beste sporters extreem hoge bedragen verdienen. De golfer Tiger Woods sloeg vorig jaar 127,9 miljoen dollar bij elkaar.

Tijdens de OS in China zullen 10.700 deelnemers uit meer dan 200 landen het tegen elkaar opnemen. Experts verwachten dat China de meeste gouden medailles wint. Voor de televisierechten worden in totaal 1,7 miljard dollar betaald.

De Olympische Spelen zijn al een tijdje achter de rug. Maar met dit artikel wil ik laten zien welke grote bedragen er omgaan bij dit spektakel. Zoals je kan lezen maakt elke producent, en niet enkel 'sport-product producenten', gebruik van dit sportevenement om reclame te maken.


Het artikel komt van de volgende site: http://www.express.be/business/nl/marketing/sport-en-commercie-vormen-koningskoppel/96120.htm

Korte theoretische toelichting van sport

Marktsegmentatie

Elke sportvorm bezit speciale kernwaarden die de sportliefhebber/consument aantrekt. Afhankelijk van het land of de cultuurcontext worden bepaalde segmenten aangetrokken door specifieke kenmerken van een sport. Deze segmenten zijn zelfs niet homogeen. Een fanatieke liefhebber van baanwielrennen kan een hekel hebben aan wielrennen op de weg.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van landen en hun populaire sport.

België: voetbal en wielrennen
Tsjechië: yshockey
Oostenrijk: skiën
Hongarije: boksen
Zweden: handbal

Bedrijven kunnen niet enkel inspelen op de populariteit van een sport in een bepaald land maar ook volgens de klasse in de maatschappij.
De tijd dat sport alleen voor de elite was is voorbij. Toch is er een verband te zien tussen sociaal-economische positie en sportdeelname. Golf, hockey en schermen linkt men vooral aan de hogere klasse. De hogere middenklasse begeeft zich op het terrein van de buitensporten, nl. paardrijden, roeien,… De sporten waar men ballen, netten en doelen gebruikt komen vooral terug bij de lagere middenklasse.

Basiskenmerken van sport

Sport is een dienst.

 Sport is niet tastbaar;
 De consument wordt geen eigenaar van de sportbeoefening;
 De consument is sterk betrokken bij de sport;
 Sport bezig een hoge variabiliteit en valt moeilijk te controleren;
 Sport wordt subjectief beleefd;
 Sportproductie en consumptie vallen (gedeeltelijk) samen;
 Sport is vergankelijk.

zaterdag 18 oktober 2008

Sportreclame - Land per land

Tijdens een rechtstreekse uitzending van - bijvoorbeeld - een voetbalmatch België-Nederland zullen in de toekomst de Belgische en Nederlandse tv-kijkers niet meer dezelfde reclameboodschappen te zien krijgen. De tekst op de reclameborden rondom het voetbalveld zal zijn aangepast aan het land.
Deze nieuwe manier van reclamevoeren heet "elektronische sponsoring" en is een product van Symah Vision, gevestigd in de Verenigde Staten maar een volledig filiaal van de Franse Groupe Lagardère. De software die de beelden "behandelt", kreeg de naam Epsis mee. De grote kracht van het systeem bestaat erin dat de reclameruimte in de stadia perfect kan worden aangepast aan de onderscheiden landen waar de sportmanifestaties worden uitgezonden.
Symah Vision Inc., 62 Norma Drive, Nashua, New Hampshire 03062-1348, Verenigde Staten, Tel. (00-1) 603.595.98.10, e-mail: VADTech@symahvision.com.
Bron: Entreprendre, nr. 127 november 1998, 6bis rue Auguste Vitu, 75015 Parijs, Tel. (00-33) 1.45.77.41.41, fax: (00-33) 1.45.79.22.11.

Goed idee naar mijn mening.

Een woordje uitleg

In de jaren 80 had sport nauwelijks iets te maken in de marketingwereld. De communicatie was beperkt en bestond uit het zichtbaar maken van het bedrijfslogo -of naam op reclamepanelen of shirts die in de sportwereld in beeld kwamen.
In de laatste tien jaar deden er zich in de sportwereld opvallende trends voor omtrent marketingcommunicatie - denk hierbij aan beroemde sporters die men gebruikt om een product of dienst te promoten -. Dit is het gevolg van de 'versporting' van de maatschappij waardoor de bedrijven als aanbieder gretig inspelen in de vragen van de sportwereld.
Sportsponsoring nam de laatste jaren een enorme vlucht. Wie kan er zich de dag van vandaag nog een sportgebeurtenis inbeelden die niet gesponsord wordt?

Veel van mijn posts gaan gebaseerd zijn op het boek 'Marketingcommunicatie in de sport' door Wim Lagae.

Aantal bezoekers